Inainte de a explica ce implica stagiile de creare a unui site trebuie sa mentionam ca durata de realizare a acestuia si costurile difera in functie de proiectul pe care il alegi. Un magazin online este mult mai complex si necesita o perioada de executie mult mai mare decat cea a unui site de prezentare care contine cateva pagini de exemplu, iar magazinele online difera intre ele in functie de cate subcategorii doresti, numarul de produse, daca doresti ca stocul virtual sa se sincronizeze cu cel faptic si aceasta lista poate continua.
Daca acesta este primul site iar experienta dumneavostra in domeniu este una redusa, Logiq Design va sfatuieste sa investiti timp in documentare si intr-un studiu al pietei. Informatiile (de genul acestui articol) pe care le vei acumula in urma acestor proceduri te vor ajuta sa-ti stabilesti bugetul pe care doresti sa-l acorzi unui astfel de proiect.
Realizarea unui site implica in anumite situatii (ca cele prezentate in primul paragraf) costuri si o durata de realizare mare si probabil vei auzi in documentarile tale de alternative precum achizitionarea unui site deja existent insa aceasta nu este o solutie viabila deoarece chiar daca poate parea atractiva din punct de vedere al costurilor, te poti lovi de probleme pe parcurs. Pentru a evita astfel de situatii ideal ar fi sa optezi pentru construirea acestuia „from scratch”.
Aspecte importante in realizarea unui site
Un prim aspect important in realizarea site-ului este numele domeniului. In cazul unei companii, alegerea brand-ului ca si domeniu este o decizie smart deoarece acesta trasmite valoare site-ului. O alta parte importanta in procesul de dezvoltare a unui site o reprezinta gazduirea sau hosting-ul iar caracteristicile acestora difera de la o companie la alta. Exista diferite tipuri de gazduire web iar noi va vom prezenta avantaje si dezavantaje pentru doua dintre cele mai folosite:
- Shared Web Hosting: recomandam utilizarea acestui tip de gazduire pentru site-uri ce consuma putine resurse (Ex. site-uri de prezentare sau magazine online de dimensiuni mici). Un mare avantaj al acestui tip de gazduire il reprezinta accesibilitatea si faptul ca este usor de folosit. Principalul dezavantaj il constituie faptul ca, daca limitele site-ului sunt depasite de un client existent, celelalte site-uri ce impart gazduirea cu acesta vor avea de suferit in privinta performantei.
- Server Virtual Privat (VPS): printre avantajele oferite de folosirea acestui tip de hosting putem enumera performanta sporita datorata faptului ca resursele alocate tie nu sunt impartite cu „colegii” de server, siguranta sporita si banda de internet mai larga (ideala pentru magazine online mari). Desi principalul dezavantaj il constituie pretul noi o consideram ca fiind o solutie demna de luat in considerare deoarece ofera posibilitatea utilizarii unor resurse mai performante.
Odata ce se stabileste un domeniu si o gazduire se trece la construirea propriu-zisa a site-ului. Pentru aceasta sunt necesare cunostinte de HTML, JavaScript sau PHP. Cel mai important lucru in acest moment este sa avem o imagine deslusita despre ceea ce dorim, pentru a transmite informatia cat mai clar si mai corect din punctul de vedere al acestor limbaje. Folosirea unui limbaj (HTML de exemplu) cat mai comprehensibil ajuta in indexarea site-ului tau de catre motoarele de cautare.
Desi tratata superficial de cele mai multe ori, testarea site-ului este esentiala in construirea acestuia. Aceasta etapa trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu corectarea si testarea paginilor si a link-urilor. Dupa incheierea procesului de testare, trebuie sa ne indreptam atentia catre SEO (Search Engine Optimization). Aceasta presupune o utilizare inteligenta a cuvintelor cheie (idee dezbatuta pe larg de bloggeri nostri in articolul Cuvinte cheie, factorul esential in popularitatea unui site) si o buna optimizare a elementelor sit-ului.
Foarte multe persoane considera ca, odata ce site-ul este gata acesta va avea profit imediat. Insa nu este chiar asa, pentru a ajunge la aceste rezultate este nevoie de munca asidua nu numai in realizarea site-ului ci si in ceea ce priveste strategiile de promovare alese, aceasta din urma fiind la fel de importanta ca si crearea in sine a site-ului.
Indiferent de tipul site-ului, optati pentru valoarea adusa de un site bine realizat alegand sfaturile si expertiza unei agentii de web design ce va va pune la dispozitie oferte complete