Digitalizarea afacerii este un fenomen complex cu puternice implicatii in toate domeniile. Evolutia acestuia este foarte rapida si, fie ca ne dam sau nu seama, face parte din viata noastra de zi cu zi. Digitalizarea potenteaza, amplifica si supraincarca ceilalti factori ai dezvoltarii fiind intr-o continua schimbare si dezvoltare.
Digitalizarea reprezinta folosirea tehnologiei de stocare si procesare, cautare si regasire a informatiilor intre utilizatorii online. Internetul este suportul tehnic al digitalizarii, permitand transmiterea si primirea de informatii la distanta.
Desii confuziile sunt destul de des intalnite, digitalizarea nu este totuna cu digitizarea. Digitizarea presupune un ansamblu de procese prin care un format fizic este convertit intr-un format compatibil cu sistemul de calcul. Prin urmare digitizarea unui domeniu nu inseamna si digitalizarea domeniului respectiv.
“Nebunia” digitalizarii face ravagii in randul companiilor care cred ca vor putea supravietui fara adoptarea noilor tehnologii. Sansele de supravietuire a firmelor care nu trec la digital sunt foarte mici. Pentru a supravietui si pentru a se dezvolta in noua economie digitala, fiecare afacere in parte va trebui sa se adapteze acestei revolutii digitale.
De la furnizori si pana la interactionarea cu clientii trebuie sa existe o componenta tehnologica adanc implementata. Si aici nu vorbim doar de un computer sau o aparatura, ci despre intreg businessul. Este foarte important ca in procesul de transformare digitala a unei companii sa existe o retea performanta, accesibila si securizata.
Provocari in digitalizare
Majortatea companiilor intampina 3 tipuri de provocari in momentul in care vor sa implementeze digitalizarea.
Una dintre aceste provocari este conectarea la schimbare astfel incat sa valorifice digitalizarea la capactate maxima si cum introduc tehnologiile avansate in operatiunile lor. O alta provocarea este gestionarea cantitatii foarte mari de informatii, iar o a treia provocare des intalnita folosirea digitalizarii ca sursa de inovatie pentru clientii lor.
Pasi pentru o strategie digitala
Pentru inceput haideti sa descoperim impreuna care sunt cei 3 pasi esentiali pentru demararea unei strategii digitale:
- Pentru inceput cel mai important lucru este sa tragem o linie si sa determinam un punct de inceput bazat pe obiectivele afacerii;
- Cautarea unor exemple de digitalizare care promit generarea de rezultate foarte bune;
- Prin constientizarea contextelor si a unei decizii bazate pe informatie si rapiditate dezvoltarea unui business.
Noile tendinte ale digitalizarii afacerii
Experienta utilizatorului este importanta
Majoritatea vanzatorilor sunt constienti ca peste jumatate din vanzari sunt generate online.
Utilizarea canalelor de achizitie evidentiaza importanta digitalizarii timpului alocat unei achizitii.
Majoritatea consumatorilor cauta sa iti minimalizeze timpul alocat unei achizitii sau a unei actiuni, astfel isi doresc produse si servicii care sa le economiseasca timpul.
Big Data si Small Data
Volumul de date a crescut considerabil si vor aparea planuri tot mai sofisticate de transfer de date. In 2017 volumul de date va conta mai mult decat instrumentele relevante.
Internet of Things
Pana in 2018 comertul in magazine fizice va creste cu doar 6% pe an, in timp ce e-commerce va inregistra o rata anuala de crestere de 17%.
Realitatea augmentata si realitatea virtuala
Realitatea augmentata ne ajuta sa accesam informatii digitale usor si mult mai rapid.
In 2017 ne putem astepta sa folosim realitatea augmentata pentru a citi email-urile, sa postam pe retelele de socializare sau multe alte actiuni care ne ocupau mai mult timp prin alte cai.
Realitatea virtuala se afla pe o pozitie inalta in randul asteptarilor consumatorilor datorita faptului ca ofera ceva nou, ceva ce depaseste realitatea si desigur de calitate.
In 2017 realitatea virtual bazata pe conexiune mobila isi va creste numarul de utilizatori datorita facilitatii si costurilor scazute.
Inteligenta artificiala
De vreme de timpul a devenit un produs gata de vanzare pentru companii, pentru consumatori timpul a devenit o valoare pentru care este dispus sa plateasca. Astfel timpul a devenit un produs in sine. Inteligenta artificiala duce experienta consumatorului la un nivel inalt si ii economiseste timpul.
Dupa cum am mai mentionat, digitalizarea face ravagii in randul firmelor care se incapataneaza sa creada ca vor putea supravietui fara adoptarea noilor tehnologii. In plus de asta ne este foarte clar ca daca o afacere nu este prezenta pe internet este ca si cand nu ar exista si ca majoritatea clientilor vin din mediul online.
Mediul online ne ofera beneficii extraordinare si pentru a profita in totalitate de acestea avem nevoie de o strategie bine pusa la punct.
Este insa foarte important de constientizat faptul ca pentru a ne crea o imagine profesionala nu putem sa facem asta de singuri. Prin urmare tot ce avem de facut este sa apelam la specialisti in domeniu.
Avantajele colaborarii cu o firma specializata
-va poate consilia obiectiv in alegerile unui nume de domeniu si a unui pachet de gazduire;
-va poate adauga elemente cu aspect cat mai profesionale;
-va ofera mentenanta;
-va poate oferi securizare impotriva atacurilor online.
In concluzie, pentru a va crea un site web, pentru a va crea o imagine cat mai profesionala nu ezitati sa contactati o firma specializata in domeniu sis a aflati cat mai multe informatii.
Daca nu sunteti inca siguri de importanta acestui lucru o conversatie telefonica sau o intalnire cu o persoana care lucreaza deja in acest domeniu nu o sa va coste nimic si va va indruma spre cele mai bune alegeri.