Conținutul pe care îl publicăm online este modul direct prin care comunicăm publicului despre afacerea noastră și viziunea acesteia. Modul în care ne desfășurăm activitatea de content marketing este foarte important deoarece campania poate genera fie încredere din partea publicului față de produsul sau serviciile tale, fie îndoială sau respingere. Printr-o strategie de content marketing eficientă și bine pusă la punct, putem câștiga noi clienți sau să îi fidelizăm pe cei deja existenți.
Metodele tradiționale de a genera diferențiere și notorietate nu mai funcționează la fel de eficient ca altă dată și/sau necesită bugete mari. Un studiu realizat de DemandMetric arată, prin comparație cu marketingul tradițional, content marketingul costă cu 62% mai puțin și poate genera de 3 ori mai multe conversii.
Pe de altă parte, deși 93% dintre marketeri spun că fac content marketing, 87% mărturisesc că au probleme în a crea conținut original și atracitv care să producă engagement pe rețelele de socializare. Pentru a avea astfel de rezultate, trebuie să lucrăm la o strategie de conținut educativă, inspirațională și care să îi motiveze direct pe potențialii clienți.
Strategie de content marketing puternică în 5 pași
- Stabilirea obiectivelor – Este esențial să pornim prin a găsi răspunsurile SMART la următoarele întrebări: De ce să facem content marketing? Ne va crește notorietatea? Ne vor crește vânzările? Ne vom fideliza clienții? Obiectivul nu este să fim buni la content marketing, ci să facem business bun prin content marketing.
- Identificarea punctelor de diferențiere – Aici întrebarea de la care pornim este: Ce este special și unic la afacerea ta și ce fel de conținut original poți genera? De cele mai multe ori răspunsul nu este legat de produsele / serviciile tale, ci este vorba despre modul în care, prin afacerea ta, vrei să faci diferența în viața celorlalți oameni.
- Înțelegerea nevoilor audiențelor țintă – Conținutul este dictat și de audiențele sau publicurile țintă pe care ni le alegem. Întrebările pe care este bine să ni le punem sunt: Cine sunt clienții mei? Ce își doresc? Ce anume apreciază? Cum își petrec timpul? Ce îi influențează? Ce tip de conținut își doresc? După ce ai răspunsurile la aceste întrebări, organizează conținutul pe categorii de publicuri țintă și pe etapele din procesul de cumpărare.
- Pregătirea conținutului – Este important să aveți o strategie de content marketing de calitate, personalizat afacerii voastre. Nu trebuie să aveți blog/vlog pentru că e la modă, ci să satisfaceți așteptările de conținut și relevanță ale publicurilor țintă alese. Așadar faceți tot ce puteți ca să aflați ce tip de conținut apreciază cei cărora vreți să vă adresați.
- Relevanța conținutului – După ce ai creat conținutul de calitate ai nevoie să îl faci vizibil. Conținutul este elementul principal cu care îți poți crea identitate digitală pe social media. Desigur, conținutul trebuie să fie relevant pentru fiecare platformă de social media. Dar mai ales, trebuie să ai în minte ideea că în content marketing nu facem broșuri (sau articole, sau postări), ci oferim informație, motivație și inspirație clienților existenți și celor potențiali.