În momentul în care companiile trec la un nivel superior din punct de vedere al complexității activității și al volumului informațional propriei afaceri, acestea, de obicei, decid să apeleze la implementarea unui sistem de tip ERP, care ajută la gestionarea proceselor de afaceri.
Definitie sistem de tip ERP
Un sistem ERP (Enterprise Resource Planning) tradus în limba română ar însemna Planificarea Resurselor Întreprinderii. Concret, este o aplicație care are ca scop integrarea informațiilor a tuturor proceselor unei întreprinderi. Astfel, tot conținutul informațional al unei companii se găsește într-o singură bază de date, creându-se legături între diferitele procese.
Ideea este că într-o întreprindere în care nu este implementat un sistem ERP, întreprinderea folosește o aplicație pentru fiecare departament, fără a avea o privire de ansamblu asupra conexiunilor analizelor între departamente.
De exemplu: departamentul de vânzări folosește un program de emitere a facturilor și de observare a clienților, cel financiar utilizează un soft de contabilitate, iar cel de aprovizionare unul de stocuri și așa mai departe. Iar per total, în toată întreprinderea se folosește Excel și Word. Astfel, o analiză a întregii activități este greu de conceput.
Implementarea unui sistem ERP poate fi utilizat pentru a gestiona planificarea produselor, inventariere, interacțiunea cu furnizorii, furnizarea de servicii pentru clienți, și urmărire a comenzilor, managementul resurselor umane, contabilitate etc, existând module pentru fiecare departament. Practic ERP -ul acoperă toate departamentele unei afaceri.
Implementarea unui sistem ERP implică o analiză amănunțită a proceselor de afaceri, instruirea angajaților și noi proceduri de muncă.
Cu cât afacerea se extinde mai mult, iar volumul informațional și complexitatea activității crește, cu atât este mai mare nevoie să se implementeze un sistem ERP.
Avantajele implementarii unui sistem ERP
- Reducerea costurilor operaționale: Deși are o gamă extrem de variată de module, informația este operată o singura dată și este accesibilă oricărui modul îi este necesară. În acest mod se economisește timp și resurse, scade probabilitatea de a se comite erori de operare, se facilitează accesul la informație de ultim moment etc. Unul dintre beneficiile principale ale unei aplicații ERP este stocarea tuturor informațiilor într-o bază de date unică.
- Informații actuale, coerente și prezentate intuitiv
- Optimizarea stocurilor
- Preluarea mult mai eficientă a comenzilor
- Îmbunătățirea fluxului financiar
Prin urmare, integrarea unui sistem ERP este foarte importantă în dezvoltarea unei întreprinderi, iar prin alegerea ERP-ului adaptat nevoilor afacerii tale, este un prim pas înspre îmbunătățirea performanței afacerii. Pentru a afla mai multe detalii despre implementarea sistemului ERP în afacerea ta, contactează-ne cu încredere!