Cuprins
- Ce este un web designer?
- Ce face un web designer?
- Diferenta dintre web designer si web developer
- Cele mai comune task-uri ale unui web designer
- Concluzii
Web designul este un domeniu dinamic si in continua dezvoltare, oferind o serie vasta de oportunitati in cariera. Oamenii devin tot mai conectati la mediul digital, migrandu-si majoritatea activitatilor importante in online, precum: comunicarea, informarea, intalnirile de business sau cumparaturile.
Potrivit Biroului de Statistica a Muncii din SUA, cererea de web designeri este asteptat sa creasca cu 8% pana in anul 2029, mult mai rapid in comparatie cu rata generala de crestere pentru restul locurilor de munca din toate industriile. Aceasta cerere va fi determinata de popularitatea in crestere a dispozitivelor mobile si a tehnologiilor de comert electronic.
In acest articol aducem clarificari legat de ce este si cu ce se ocupa un web designer, precum si care sunt skill-urile de care ai nevoie pentru a-ti incepe o cariera in acest domeniu atat de cautat.
Ce este un web designer?
Un web designer este un profesionist IT care este responsabil de proiectarea sau reproiectarea aspectului vizual al unui site, precum si de imbunatatirea gradului de utilizare al acestuia. El cunoaste de ce este nevoie pentru a face un site sa fie usor de folosit, dar intelege si ce este necesar pentru a-l face atragator din punct de vedere estetic pentru utilizator.
Cineva care lucreaza ca web designer are cunostinte in folosirea diverselor softuri si tehnologii pentru realizarea unui site web functional. Familiarizarea cu elemente de HTML si CSS sunt un avantaj, in special cand vine vorba de proiectarea elementelor de navigare, incorporarea SEO, actualizarea si urmarirea modificarilor site-ului.
Ce face un web designer?
Un web designer creeaza aspectul si designul unui site. Simplu spus, face ca un website sa arate bine. Elementele vizuale pe care le foloseste sunt create in diverse programe pentru design, proiectand strategic interfata pentru ca site-ul sa fie cat mai intuitiv si usor de navigat.
Ca si web designer, trebuie sa colectezi toate materialele vizuale si de continut si sa le organizezi intr-o poveste care poate convinge si converti.
Sarcinile unui web designer pot varia in functie de modul de lucru pe care il alegi: angajat sau freelancer. Daca alegi sa lucrezi la o companie, cu cat aceasta este mai mare, cu atat rolul este mai specializat. Iar cu cat este mai mica, cu atat este mai probabil sa te implici in mai multe etape, fiind prezent in procesul de proiectare de la inceput pana la sfarsit. Ca si freelancer, poti decide singur cum sa-ti structurezi procesul de web design, tipurile de proiecte la care lucrezi si clientii cu care vrei sa colaborezi.
Diferenta dintre web designer si web developer
Deseori apare confuzia ca web designul si dezvoltarea web merg mana in mana. Adevarul este, ca ambele sunt parti ale procesului de creare de site-uri web, insa distincte.
Web designerul se concentreaza pe experienta utilizatorului si pe aspectele vizuale ale unui site. Web developerul face munca din spatele unui site, configurarea setarilor si asigurarea unei functionalitati corecte, fiind nevoie de mai multe abilitati tehnice.
Crearea elementelor vizuale este prima parte a procesului de construire al unui site. Aceste elemente sunt preluate de catre web developer pentru a conecta elementele de design cu elementele de functionalitate.
Pe tot parcursul dezvoltarii site-ului, este nevoie de o comunicare corecta si o colaborare eficienta intre web designer si web developer. Altfel, este posibil ca proiectul sa nu fie finalizat la timp si sa nu se atinga obiectivele setate de client.
Cele mai comune task-uri ale unui web designer
Chiar daca majoritatea dintre sarcinile unui web designer depind de dimensiunea companiei sau de experienta pe care o are in domeniu, unele task-uri se regasesc oriunde. Asadar, care sunt task-urile unui web designer intr-o zi de munca normala?
- Proiecteaza elemente de design si sabloane pentru site
- Planifica navigarea site-ului pentru a oferi cea mai buna experienta utilizatorului
- Creeaza diverse template-uri pentru pagini si mock-up-uri
- Lucreaza in programe de tip Adobe pentru a crea elemente vizuale, grafice sau animatii
- Inregistreaza domenii web
- Organizeaza fisiere
- Actualizeaza site-ului si reimprospateaza aspectul interfatei
- Colaboreaza cu copywriteri si developeri pentru a crea site-ul
Concluzii
Daca vrei sa devii web designer, poti invata fundamentele din cursuri online, care se gasesc destul de usor in zilele noastre. Exista multe surse de informare, iar partea buna este ca le poti parcurge in ritmul tau. Poti incepe cu cateva materiale gratuite, iar daca simti ca te prinde si te poti imagina in viitor facand asta, merita sa investesti si in cateva cursuri platite, pentru a aprofunda cunostintele dobandite.